Louwrien Wijers

Home | Email    
Gastatelier Louwrien Wijers in Ferwert
Art meets Science and Spirituality in a changing Economy AmSSE
5 DVDs box      see more here
 
Compassionate Economy
 
Expositie Galerie van Gelder
 
Expositie Kunstruimte Wagemans
 
Zeventien Madelieven (17 daisies)
 
Met Hartlijke Groet
 
Yutaka Matsuzawa´talks to´Louwrien Wijers
 
Boeken/Books
 
email contact

Louwrien Wijers (1941) is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze woont vlakbij Hallum in Friesland en werkt uit haar studio in het dorp Ferwert. Van begin jaren zestig was Louwrien Wijers betrokken bij internationale kunstbewegingen als Fluxus, Conceptuele Kunst, Performance Kunst en Sociale Sculptuur en schreef hierover tot eind jaren zestig in het Algemeen Handelsblad en het Museum Journaal en van 1986 tot 1998 in Het Financieele Dagblad. In september 1990 bracht zij kunstenaars, wetenschappers, spirituele leiders en economen samen in het Stedelijk Museum voor vijf dagen paneldialogen met de titel 'Art meets Science and Spirituality in a changing Economy'. Met het opzetten van dit nieuwe gastatelier wil ze haar ervaringen en uitgebreide archief inzetten als bron van kennis en inspiratie voor een jongere generatie kunstenaars.

gastatelier Louwrien Wijers in Ferwert, inside logo mondriaan fonds
Gastatelier binnen

Het Mondriaan Fonds ondersteunt voor 2016 twee werkperiodes van twee maanden voor beeldend kunstenaars en bemiddelaars: de eerste periode is van 1 juni t/m 30 juli, de tweede werkperiode is van 1 september t/m 31 oktober. aanvragen bij Mondriaan Fonds
Het gastatelier van Louwrien Wijers bestaat uit twee locaties aan de Hoofdstraat in Ferwert. Ferwert is een prachtig terpdorp tussen Leeuwarden en Holwerd dat ligt aan de Waddenzee*. Het atelier is gevestigd in een voormalig winkelpand. Hier bevindt zich ook het archief van Louwrien Wijers. Enkele huizen verderop is een eenvoudige woonruimte beschikbaar.

Voor dit gastatelier staat de overdracht van kennis en ervaring centraal. Kunstenaars kunnen in het atelier nieuw, mogelijk site specifiek werk maken of onderzoek doen. Vertrekpunt voor het gastatelier is dat kunstenaars niet alleen door middel van kunstwerken maar ook door een meer directe inzet van creativiteit, sociale en economische verandering teweeg kunnen brengen en daarmee de manier waarop we denken en leven kunnen veranderen. Een groot deel van het archief van Louwrien Wijers, dat enkele decennia omvat, bestaat uit interviews met kunstenaars, unieke notaties van performances en opnames van events. Hierbij is speciale aandacht voor de opmerkelijke reeks panelbijeenkomsten die zij in 1990 organiseerde in het Stedelijk Museum Amsterdam met de titel ‚‘Art meets Science and Spirituality in a changing Economy'. Gasten daar waren onder meer de Dalai Lama, Robert Rauschenberg, Stanislav Menshikov, John Cage, Ilya Prigogine, Francisco Varela, Lawrence Weiner, Sogyal Rinpoche, Marina Abramovic, Fritjof Capra en Raimon Panikkar. In 1996 publiceerde ze het boek 'Writing as Sculpture', een collectie van haar interviews met o.a. Joseph Beuys, Andy Warhol, Robert Filliou, Nam June Paik, de Dalai Lama, David Bohm, Rupert Sheldrake en Harish Johari. In 1995 kwam haar biografie uit over performance kunstenaar Ben d’Armangnac.

Tijdens hun werkperiode kunnen de kunstenaars een beroep doen op de tijd en kennis van Louwrien Wijers, ze krijgen toegang tot haar archief en worden ondersteund bij praktische zaken en de eindpresentatie. De eindpresentatie is in de atelierruimte, het gastatelier en wordt mogelijk ook georganiseerd in kunstinstellingen in de regio, zoals het Fries Museum in Leeuwarden en Kunstruimte Wagemans in Beetsterzwaag.

gastatelier Louwrien Wijers in Ferwert, outside
Gastatelier buiten

* De Waddenzee is het allerlaatste natuurgebied in Nederland waar wind, water en getij nog helemaal hun gang kunnen gaan. Dankzij de Waddenvereniging, die 51 jaar bestaat in 2016, heeft de Unesco in 2009 besloten de Waddenzee de bijzondere status te geven van werelderfgoed, wat gezien kan worden als internationale erkenning voor de onvervangbare rust, ruimte en natuur van de Waddenzee. lees hier...

   
©2002-2016, Louwrien Wijers, Amsterdam, all rights reserved
contact