Louwrien Wijers

Home | Email    

Met Hartelijke Groet

Art meets Science and Spirituality in a changing Economy AmSSE
5 DVDs box     see more here
 
Artist in residence:
Folke Janssen September + October 2016
 
Compassionate Economy
 
Expositie Galerie van Gelder
 
Expositie Kunstruimte Wagemans
 
Zeventien Madelieven (17 daisies)
 
Met Hartelijke Groet
 
Yutaka Matsuzawa´talks to´Louwrien Wijers
 
Boeken/Books
 
email contact

‘Met Hartelijke Groet’ Kunstruimte Wagemans* in Beetsterzwaag, juni tot sept. 1997.

Ik heb voor dit projekt in Beetsterzwaag zeven werken gemaakt in de vorm van Tibetaanse thangka’s, rolschilderingen waarop boeddha-aspekten zijn afgebeeld.
Voor mijn ‘thangka’s’ heb ik portretfoto’s gemaakt van alle gehandicapten in de twee instellingen van Beetsterzwaag, die van ouders of voogd toestemming kregen mee te doen; in totaal 156 mensen, 4 tot 78 jaar. Hun portretfoto’s heb ik in kleur op doorzichtig plastic afgebeeld en aan koperen roedes gehangen. Een soort eregalerij van ‘saints’.

* Kunstruimte Wagemans was negen weken lang dagelijks open als ontmoetingsplaats voor de deelnemende gehandicapten met bezoekers uit de kunstwereld, die er met de gehandicapten spraken of per ansichtkaart een relatie aangingen met een gehandicapte. De bedoeling was het isolement te doorbreken van deze gehandicapten, die tot dan toe nauwelijks in de hoofdstraten van Beetsterzwaag gezien werden. Het project is in motivatie en vorm een ‘sociale sculptuur’, door mijn aktieve, politieke aanwezigheid. Ik heb bij, aan hun bed gekluisterde gehandicapten, een rij van zeven ansichtkaarten met klaverblad bij hun bed gezien. Zelfs nu nog onderhouden mensen kontakt met de gehandicapte voor wie men toen gekozen heeft. Professor Henk van Osch schrijft nog met de gehandicapte van zijn keuze. Het project is ontstaan uit het gegeven dat in Beetsterzwaag het eerste tehuis voor gehandicapten in Nederland in 1912 openging. In een aparte ruimte heb ik vijf van mijn metalen sculpturen uit de jaren zeventig geëxposeerd voor de gehandicapten, om iets te zien dat nieuwe voor hen was.
Erica Terpstra, toen staatssecretaris, heeft de opening verricht.

De installatie/optreden/expositie in Kunstruimte Wagemans bestond uit 4 onderdelen:
A- Een ambassade-achtig ovaal geëmallieerd bord boven de ingang van Kunstruimte Wagemans met een groen vier-bladig klaverblad op een wit veld en daarboven in blauw het motto ‘Met hartelijke groet’.
B- Zeven plastic ‘thangka’s’ in verschillende maten met portretfoto’s van de 156 deelnemende gehandicapten.
C- Standaard vol ansichtkaarten met een groen vier-bladig klaverblad met de opdruk ‘Met hartelijke groet’, om te versturen aan een gehandicapte.
D- Vijf van mijn metalen scupturen uit de jaren zeventig.
exhibition entrance met hartelijke Groet exhibition entrance
poster affiche Met Hartelijke Groet
Lama Doboom Tulku op bezoek in Beesterzwaag Ven.Doboom Rimpoche visiting exhibition
   
©2002-2016, Egon/Louwrien, Amsterdam, all rights reserved
contact